Thursday, December 16, 2010

Kenapa kita perlukan sahabat??

Salam sahabat2 yg dikasihi..dah lama ana x post something kat blog ana nie..hehe..dah berhabuk dah pe..hermmmm..hari nie,ari Jumaat..di pagi Jumaat yg penuh barakah ini,nak share something ngan sahabat2 sume..actually,baru buka laman fb,then baru tahu tntg something..then,hati terguris cikit..tapi,xpelah kan..it ok..senyum senyum :) hehe..xdela terasa sgt..namun alhamdulillah ok je tntg hal tu..think positif..:)
Ari nie,nak share berkenaan KENAPA KITA PERLUKAN SAHABAT??
Sahabat... ada apa dgn nama itu ye??jom jom kita layari same2..Ape yang antum tahu mengenai sahabat? Bagi ana sahabat adalah teman yg kita perlukan dalam hidup. Lebih-lebih lagi dalam berdakwah. Sebab tu lah kita dianjurkan untuk berjamaah...baru2 ini,ana ada keluar AS ngan sahabat ana sorang nie..dah lama da x jumpa ngan dya..miss her..kwn ana nie selalu kol..kdg2 rasa bersalah lak jugak kat dya..dya selalu kol..tpi,ana selalu antar mesej je..thank my dear friend :) dya ckap,ogy ang tahu x..berjemaah nie wajib hukumnya...ana jawab..herm...ok!(sbnarnya..da cita kat dya yg ana nie kdg2 iman x kuat kat rumah..turun naik..huhu..sob23 T_T so,kwn2 berjemaah itu wajib kan..hermm..hati pun sayu je..hehe..xda pe2..hai melalut lak..haha..ok ok..Kenapa kita perlukan sahabat??

Seperti di dalam firman Allah yang bermaksud

"dan berpegang teguhlah kamu semuanya pada tali (agama) Allah, dan jgnlah kamu bercerai berai.... " (3:103)

Pentingnya sahabat dalam kehidupan kita adalah untuk memberi kita semangat ketika kita lemah dalam perjalanan. Dialah sbg peniup semangat dan penghibur di waktu kita sedih.. Tapi awas, bukan senang kita nak cari sahabat yang baik.. Bukan susah juga kita nak bersahabat.
Semua orang memerlukan sahabat. Tak kiralah haiwan ke, apatah lagi manusia.. Sebab sifat manusia, lazimnya mereka akan lemah bila keseorangan. Lihat sahaja para-para nabi. Mereka juga dikurniakan sahabat oleh Allah sebagai teman di dalam perjalanan. Abu Bakar, saidina Umar, saidina Uthman dan ramai lagi sahabat Rasulullah yang menemani baginda dalam menyampaikan dakwah.

Tidak kurang juga nabi Musa yang meminta kepada Allah supaya dikurniakan seorang teman ketika hendak menghadapi firaun dan kaumnya. Mari kita lihat maksud firman Allah di dalam surah Toha yang bermaksud :
"dan jadikanlah untukku seorang pembantu dari keluargaku, (iaitu) Harun saudaraku, teguhkanlah kekuatanku dengan adanya dia , dan jadikanlah dia teman dlm urusanku, " (20:29- 32).

Lihat, betapa pentingnya sahabat kepada kita sehingga nabi Musa meminta seorang teman kepada Allah untuk meneguhkan kekuatannya..


Islam itu kan indah. Semuanya Allah jadikan kita bersaudara. Firman Allah bermaksud:

"Sesungguhnya orang2 mukmin itu bersaudara, kerana itu damaikanlah keduanya yg berselisih dan bertakwalah kpd Allah agar kamu mendapat rahmat " (49:10)

Lihat betapa indahnya persaudaraan dalam Islam dan Allah memandang berat dalam masalah ini.

Lihat pula wasiat Rasulullah SAW dalam sebuah hadis..
  “dibuka pintu syurga setiap isnin dan Khamis. Ktk itu diampun semua hamba yg tidakmenyekutukan Allah dgn sesuatu. Kecuali seseorng yg antara dirinya dgn saudaranya ada perselisihan. Dikatakan kpd org tersebut : “Tunda dulu kedua orgini smpai mereka berdamai”” (HR Muslim)
Begitulah kenapa kita memerlukan sahabat. Dan betapa Islam memandang berat masalah ukhuwah ini.. Jadi, jika kita mempunyai sahabat hargailah mereka... kerana sahabat tiada nilainya...
Sebanarnya,,entahla..xreti nak ckp..huhu..dulu2 ana ada byk sgt shabat..tapi,skrg dah berkurang..ana selalu gak antar mesej..namun x berbalas..sedih2 T_T..hehe..tapi,xpe..mybe diorg xde kredit or..busy kot kan..cuba pndg2 positif ye teman2..hehe..hermm..masalah ini oh masalah ini..da byk kali menyelebungi hati..huhu..hai hai..da byk kali da fikir..i think i have doing the right decision!yeah..it true..huhu..ana sebenrnya sgt terkilan+terasa sgt ngan sorang kwn ana..rasa dah byk kali da tegur..so,hrp2 dya phmla..sedih sgt..napa ya..hrp2 nya..pas apa yg ana buat nie,dya phm dan akan refleks diri masing2..ana nie jenis yg amat caring..wow..yeke?xcayala..haha..entahla.kdg2 dlm hidup nie memg kita perlukan temankan..hermm..yela..dulu2 ada discuss ngan seseorang..dya da ckp,kita nie dlm hidup kalau kita berteman,adakah kita nakkan seseorang yg betul2 serasi ngan kita..it means that adakah kita mengharapkan dya menjadi teman yg baik ngan kita..maksudnya cam nie..yela kita bersahabt setiap masa ngan teman kita itu..so,segala kebaikan kita curahkn untuknya..namun,adakah kita nakkan balasan seperti mana kita telah berbuat baik kepadanya..herm..jawab jawab..hehe..pehe dop?haha..lawakla kan..he2..so...ana da pikir dah..xpela.kita berbuat semua kebaikan itu niat lillahitaala kan.. :)  niat dalam hidup nak dptkan keredhaan Allah.amin ya rabbal alamain.. ada juga kata2 yg penah dengar..kita jgnlah membalas semula jika ada yg berbuat jht pada kita,namun sentiasalah berbuat baik kpdnya...insyAAllah,.,Allah melihat semua yg kita lakukan.. ^^.
xpela..moga2 si dia for one day akan faham.. i hope! jum2..nak p mkn kenduri umah jiran jap..tata..salam semua!


Ya Allah.. tika Kau berikanku sahabat.. Kau jadikanlah hatiku bersyukur atas kurniaanmu. Kau jadikanlah hatinya berlapang dada menerimaku. Kau jadikanlah sahabatku ini sbg teman seperjuanganku, peniup smngt jihadku, slng membantu memikul beban dakwah agamaMu. Kau jadikanlah ukhuwah ini disemai atas redhaMu teguhnya atas cinta kepadaMu. Ya Allah bahagiakanlah hatiku dan hatinya dengan cintaMu...


Read more...

home sweet home.. :) i like it!

Alhamdulillah..dah bapa minggu ea  kat umah..erm..lebih kurang 2 minggu dah cuti ..cuti sem 3..hehe..
ermmmm...cita sal dok umah nie..hermm..mcm2..dok umah nie kdg2 bosan la jugop...tapi,ana tyme cuti2 niela anak2 menakan balik umah..yeeee :) serunuk dpt men bersama2 ngan depa.yahooooo!!! ^^.

kat umah wat apa ye..bgn2 tido pas solat subuh,baca mathurat,then apa ag..letak air utk sarapn pagi..wat sarapan pagi utk ayah,and famili.. :D sambil2 tu kami satu famili dengo yg kat tv9 tu "tAnyALAh UstAZ"..
best woooooooo~~
then,pas mkn ap ag..kemas mengemas rumah lew..sapu smph,kemas dapur,basuh baju,basuh pinggn..sidai baju,menyimpn umah oh menyimpan umah..tiap2 ary wat koja itu..hehe..yela kena wat sorang2 lew adik xdo..selalunya adik ana ada kami selalu bekerjasama bergnding bahu wat keja sama2 ..ana kemas dapo,dya sapu smpah,,.ana wat koja len..dya way koja len..so cepatla siap sikit..hehe..tapi,skunk ana sorang2 lew coz adik ana ngah exam SPm 2010..moga2 adik ana success in her exam n_n

Dok umah nie pas kemas2,dekat2 tgh ari tu memasak le..alhamdulillah la ada k.ijah..so dya dok tolong2 ana..letal nasi wat lauk2..sonok mkn ramai2 ni..ukhuwah antra keluarga tu dpt dibina selalu :)
kwn2 pun kat umah tu mkn2 la bersama2 ngan famili ea :)
sgt serunuk dpt berkumpul bersama2 ^^.

kalu hari isnin sampe khamis,ana kalu tgk tv apa ag...cita sinetron "ALISA' lew yg jadi tontonan..kak2 ana sume minat..so apa lagi?masing2 pakat2 tgk lew,,,hehe..then,ptg2 lak kami tgk "CINTA DAN ANUGERAH:..hehe..serunukkkk!!! pelakon2 dya cantik2 n come2 belako..kikiki ~
kat2 pukul 6 tu,apa ag..letak nasi kat ayah ana..ayah ana kena makan nasi awal2 sebelumm maghrib..tapi kdg2 terlewat tu pas maghriob baru mkn..hehe,...

herm.okey,,nak siap2 g mkn kenduri umh kak tie..jum jum tata.. :)


 evan dan alisa

              ini sinetron "ALISA".. actually,saya suke tgk coz ia menggambarkan ketabahan seorang gadis dlm menghdpi liku3 hidupnya.. huhu ^^. alisa menghadapi byk dugaan dlm hidupnya namun dya tabah menghadapinya..ana tgk kat bilik tv ngan kwn ana ,MAria..hehe..kami berdua peminat setia alisa ow..then...


herrrmmm.ini lak cinta dan anugerah..sume pelakon2 dya cantik2..suka tgk..dah lama da gk cite nie..byk gile episod dya..xlarat nak tunggu..yang episod terakhir ana da tgk da..hehe..last2 sume berbahagia..sonok tgk famili diorg..hehe..bahagia(>_<)

Read more...

Saturday, October 30, 2010

Assalamualaikum wbt...
herm..nie jadual tok peksa ana yg bakal menjelang ..hehe..dah dekat start exam daa..then pas exam boleh balik umah..yeye..xsabar sgt nak balik!! 
1 November 2010 : English  ( 8.30 pg- 9.45 pgi)
2 November 2010 : Bahasa Arab (8.30 pg- 9.45 pgi)
11 November 2010 : Pengajian Islam 1(2.30 ptg- 3.15 ptg)
15 November 2010 : Pengajian Islam 2 (8.30- 9.45 pgi)


Sahabat-sahabiah sekalian,  semoga berjaya wannajah dalam exam ini.  Semoga Allah mempermudahkan urusan kita semasa menjawab peperiksaan nanti. Berdoalah kepada-Nya untuk kejayaan kita bersama… semoga kejayaan yang hakiki menjadi milik kita. tetapi ingatlah setiap kejayaan dan kegagalan itu adalah ketetapan Allah. Semuanya mengandungi seribu hikmah buat kita ^^.
Ya, ALLAH….jika kejayaan itu milik kami dan menjadikan kami mengingati-MU, berikanlah kejayaan itu kepada kami. andaikata kejayaan itu melalaikan kami dari mengingati-Mu,jauhkanlah dia dari kami, dan yang kami harapkan adalah kejayaan di dunia dan di akhirat... strive for mardahtillah fi dunya wa al-akhirah…ameen..^_^

~bittaufiq wannajah fill imtihan~

Read more...

peringatan oh peringatan ...

hermmm....lagi 2 ari ag nak exam..by the way di smping dok study nak exam,kat cini ana nak share cikit sal note nie..amik dari kwn ana bibaaeeek giler..hehe..credit to obah!! ^^. bagus note nie..actually,xtahu nak gtaw kwn2 gena ya yg dok promote diri or letakkan gmbar kat fb or di mana2 ajalah..herm..kite pun kna berjaga-jagalah dlm meletakkan gmbar ye..pastikan yg menutup aurat..kalau x letak gmbar lagi bagus sebab gmbo kita yg lawa lagi anggun jelita nie khas utk bakal sumai kita je kan..nanty rugilah kalo bagi laki2 len tgk gmbo kite sebelum bakal sumai kita tgk..ye dak???huhuhu..nasihat nie utk diri ana yg utamenye sekali..isk23...salah dan silap harap dimaafi..


kawan2 kalau rajin bace la ye....bace dengan mata.minda hati yang lapang dan terbuka tau...jangan bace dengan emosi..hohoho


salam...peringatan ni khasnye ditujukan untuk diri aku pertame-tamenye...dan seterusnya sahabat2 yang sangat2 aku sayangi...bacelah dengan hati.minda dan mata yang terbuka....jangan bace dengan nafsu dan emosi....aku mntak maap bebeno kalo ade tekaso bahase ye...selamat beramal^^


hehehe.. ramai orang selalu memberi teguran kepada wanita agar jagalah aurat anda sekiranya ingin meletakkan gambar di laman sosial seperti faceebook, myspace dan lain-lain.. tapi aku rasa, sekarang ni orang dah muak dah dengar benda macam tu.. so diorang takkan peduli dengan nasihat macam tu.. ada juga aku tengok orang buat video nasihat untuk kaum wanita agar menjaga aurat, lepas tu owner boleh pulak kena bantai dengan reader dan viewer.. kah kah kah.. orang melayu ni memang susah nak nasihat..


ok.. sekarang dari pandangan aku pulak.. kenapa kita perlu jaga adab di laman-laman sosial.. pernah berlaku kepada kawan punya kawan aku lah.. dimana, si perempuan ni meninggal dunia dan akaun friendster.com dia tak private.. lepas tu kawan aku cakap la "wei, hang tau dak lagi sipulan sipulan ni meninggal dunia?" aku bagitau la kat kawan aku, "siapa tu? aku tak ingat laa.. dia ada akaun laman sosial tak? bagi aku tengok muka dia kot-kot aku kenal"..


bila kawan aku bagi link akaun si perempuan yang meninggal tu, ya allah.. mintak simpang berlaku kat aku.. dengan gambar peluk-peluk cium-cium dengan boyfriend.. gambar nampak lurah, gambar tayang payu dara, gambar boyfriend pegang botol semuanya ada dalam akaun perempuan tu.. kah kah kah.. kesian si mati.. sebab benda yang mengaibkan dia boleh dibaca dan dilihat oleh orang ramai.. tapi bagus gak jadi pengajaran untuk orang lain.. kah kah kah..


dahlaa status dia semua ayat-ayat jiwang yang mengelikan jiwa.. gambar dengan famili takda langsung.. mesti famili dia kecik hati kalau tengok akaun si mati tu.. ditambah pulak dengan ayat-ayat status seperti "woi perempuan bitch! yang kau sebok-sebok nak kacau bf aku apasal? aku tau la bf aku hensem.. jangan sebok kacau rumah tangga orang boleh tak?" kah kah kah.. kawin pun belum lagi dah bajet mendirikan rumah tangga.. kesian si mati..


jadi kepada korang semua tak kiralah laki ka perempuan, jagalah adab.. akhlak mencerminkan peribadi seseorang.. tapi kalau ada jugak yang nak letak gambar separa lucah korang kat laman sosial, terpulang kat korang.. bagus la sebab korang ada cita-cita untuk jadi contoh kepada yang masih hidup agar sentiasa takutkan mati.. kah kah kah.. dan satu lagi, beware! sebab ada manusia yang rajin untuk meluangkan masa mengedit video percuma untuk anda.. kah kah kah..


aku mintak maaf sekali lagi lagi kalo tekaso bahase ke hape....aku pon insan yg x sempurna..sebarang teguran berhikmah amatlah aku harapkan....lastly..mntak maaf lagi...^^


credit to:http://tubelawak.blogspot.com/ and bibaeeeeek giler ^^ 

*nie ana amik dari fb yg kwn ana taggedkan tu..ok kan information dya..ye x kwn2 ku?herm.,.peringatan utk diri kita sendiri n_n
harap dpt amik ibrah(pengajaran) dari note di ats * sory kalau mcm terkasar bahasanya.ana just copy ayat2 dya dari note kwn ana tu...hehe...tata A_A * dah azan zohor,jom kwn2 g solat berjemaah ...dpt pahala berjemaah ...lastly..wassalam.. n_n

Read more...

Tuesday, October 26, 2010

Berapa kali nak cakap COUPLE itu haram...
Pernah seketika dulu saya rasa saya tak berguna..
Masa dalam kelas kawan-kawan semua tak suka..
Saya nak 'join', kawan kata saya menyibuk..
Ada pula yang kate saya kuat emo..
Sikit-sikit nak marah..
Padahal sebenarnye saya nak tegur mereka buat bising masa belajar..

Lepas tu saya cuba buat lawak
kononnya nak tarik perhatian orang lain
saya paling gembira bila ada orang gelak bila dengar lawak saya
terutamanya pelajar-pelajar perempuan..
Budak-budak lelaki semua kata saya 'mat capub'(cari publisiti)..
tapi saya tak kesah..
asalkan ada yang terhibur..
Tapi saya tetap merasakan kekosongan..
Memang lumrah manusia..
Seoarang lelaki akan tertarik kepada wanita
Macam itulah yang saya rasa..
Saya tengok kawan-kawan dah ada yang 'couple'..
Di dorm sms awek sampai pagi..
ada yang call awek sampai satu malam boleh habis 10 ringgit..

Saya mula berfikir..
"Adakah aku perlu BERCINTA?"
Dengan menggunakan akal seorang pelajar tingkatan 4 itu..
saya pun mula menanam tekad untuk ber'couple'..
Dan masa itulah saya kenal awak.. saya rase saya dah jumpa orang yang paling penting dalam hidup saya..

Mula-mula awak jual mahal..
Tapi saya tak kisah..nak beli gak..
akhirnya, dipendekkan cerita.. saya pun mulalah BERCINTA..

Masa bercinta,memang saya sangat-sangat bersemangat
Apa orang kata..'ALL OUT'lah..
haha..
Saya selalu call awak,awak pun selalu call saya..
'gayut' malam-malam..kadang-kadang saya pun habis RM10 satu malam..
Tetapi segala PENGORBANAN yg dilakukan masa ber'couple' tu.. Tidak terasa pun kehilangannya..

Mase bercinta memang indah..
Semuanya indah..
Sikit-sikit gurau-gurau
Sikit-sikit gelak-gelak
kalau merajuk men pujuk2..
kalau 'birthday' kita sambut sama-sama..

Untuk diri ini,terasa amat bahagia..
Sebab masa itulah terasa diri ini dihargai..
Saya pernah terikir..
Biarlah kawan-kawan saya tu pandang saya semacam,
kata saya macam-macam..
Asalkan awak memahami saya..

Satu hari saya dengar ceramah..
Alhamdulillah..
Dalam ceramah tu saya sedar,saya banyak buat dosa
dan saya kena brubah..
Hidup saya mesti selari dengan Islam..
Saya kena jadi baik..
Sebab memang itu fitrah manusia..menginginakan kebaikan..
semua orang nak masuk syurga kan?

Sejak dari saat itu saya mula rapatkan diri dengan masjid..
Rapatkan diri dengan Al-Quran..
Selalu solat jemaah awal waktu..
Selalu dengar tazkirah..
Saya beli terjemahan Quran, sebab nak tadabbur Quran
Saya beli dua, satu untuk saya, satu untuk awak,
Saya taknak jadi baik seorang diri..
jadi saya ajak awak sekali..
Saya ajak awak baca Al-Quran..
saya kejut awk bangun subuh..(calling)
saya ajak awak saling beri tazkirah..


Mula-mula awak terkejut dengan perubahan saya..
Awak ingat saya dah nak jadi alim, nak brenti couple.
Saya kata,kita bukan buat benda yang salah..
bercinta kerana Allah..
Kita couple tak macam orang lain..
Orang lain couple 'jiwang-jiwang' je..
ade yang siap wat mksiat lg..
pegang-pegang tangan dan macam-macam lagi..
Tapi kita couple baik-baik..
Jaga batas-batas syara'..
Tak guna ayat jiwang-jiwang
janji taknak jumpa, takut berlaku maksiat..
cuma sms dan call je..

Dan awk terima perubahan saya itu..
Saya pun banyak nasihat awak..
Awk pun terima..
Walaupun kadang-kadang awak merajuk sebab teguran saya tu
Tapi saya faham, perubahan memerlukan masa..
Dan akhirnya saya rasa..
Hubungan kita semakin diredahai..
Saya salu doa supaya kita akan kekal sampai ke gerbang perkahwinan..


Dalam proses perubahan saya,
Saya mula menyedari bahawa berdakwah itu wajib..
Kita kena menyampaikan kepada orang tentang kebenaran.
Kalau kita tidak berdakwah..
kita akan dipertanggungjawabkan oleh Allah di akhirat kelak.
sesuai dgn firmanNya dlm surah Al-A'raf,
surah ke 7,ayat ke 164:
Dan (ingatlah) ketika suatu umat di
antara mereka berkata: "
Mengapa kamu
menasihati kaum yang Allah akan
membinasakan mereka atau mengazab mereka
dengan azab yang amat keras?
" Mereka
menjawab: "Agar kami mempunyai alasan
(pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu,
dan supaya mereka bertakwa".


Lepas tu saya mulalah beri tazkirah pada kawan-kawan dan adik-adik
Tegur mereka apa sahaja yang silap..
Saya tak boleh tahan bila tengok orang buat salah/dose..
Saya mesti nak tegur.
Selemah2 iman tegur dengan hati, oleh sebab saya nak jadi orang kuat iman..
Ape lagi..tegur je la depan-depan..huhu~~

Lepas tu, satu masa..
saya terbaca pasal couple..
"COUPLE HARAM"

Saya tak percaya..
tapi bila baca detail-detail yang dia bagi..
macam betul pulak..
huhu~~
tapi biasala..
kalau kita suka satu benda tu..
kita tetap akan cari alasan untuk 'membenarkan' pendapat kita..

Saya pun buat tak tahu pasal benda tu..
dan teruskan saja hubungan kita..
kita tak buat maksiat..
Kita jalan-jalan pegang tangan..
tak jiwang-jiwang..
Cuma saling ambil berat..
Tanya khabar..
Borak-borak..
Siap bagi tzkirah lagi..
Apa yang haramnya dengan benda ni?
Tak kisahlah..

Masa terus berlalu...


Masa ni dah nak dekat Trial SPM..
lagi tiga minggu sebelum trial..
dalam masa tu, saya memang rajin study dengan kawan..
buat study group
Pada masa yang sama, bagi tazkirah..

Ada yang terima..
ada juga yang buat tak tahu
Kadang-kadang bila tegur..
saya kena marah pula..
macam-macamlah alasannya
ada kata saya tegur tak berhikmah..
ada yang kata saya menunjuk-nunjuk je..
Tapi tak kisah..
saya ada tempat mengadu..
huhu~~


Suatu masa..
ketika sedang mentadabbur Al-Quran seorang diri..
saya terjumpa ayat ini..
Mengapa kamu suruh orang lain
(mengerjakan) kebajikan, 
sedang kamu
melupakan diri (kewajiban) mu sendiri,
padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat)
?
Maka tidakkah kamu berfikir?

(Al-Baqarah, ayat 44)

Saya pun terfikir..

"Selama ini aku asyik tegur orang je.
Tapi aku sendiri masih banyak kekurangan,
Cepat marah, suka buang masa,
ade gak dosa-dosa yang masih dilakukan..
Macam mana ya?"

Lepas tu terjumpa pula ayat ini..
Dan janganlah kamu 
campur adukkan yang
hak dengan yang batil 
dan janganlah kamu
sembunyikan yang hak itu, sedang kamu
mengetahui.

(Al-Baqarah ayat 42)

Tiba-tiba saya terfikir satu keritikan kawan..

"Alah kau tu..cakap je berapi..gaya alim,tapi couple gak..sama aje kau
dengan kami..tegur orang konon.."

Berfikir sejenak..
Sebenarnye ber'couple' ni boleh ke tidak?
Adakah selama ini saya hanya menganggap ia boleh?
Habis tu, kenapa saya rasa malu bila mak dan ayah
tahu saya selalu berhubung dengan perempuan?
Dan terkadang saya rasa serba salah?

Macam-macam yang saya fikir..

Dipendekkan cerita lagi sekali..
saya ke Pulau Pinang untuk mengikuti satu seminar dkwh..
Saya harap dengan seminar ni kefahaman saya mengenai dakwah akan lebih mantap..

Dalam perjalanan ke seminar tu..
saya masih sms lagi dengan awak dalam bas..
sempat lagi pesan-pesan supaya jangan lupa baca Al-Quran hari ini, solat awal waktu..
Dalam fikiran saya..
"Ni kira dakwah juga..saling ingat-mengingati.."



******


Majlis malam itu berakhir dengan sesi ta'aruf,
pukul 10 semua orang dah bebas untuk aktiviti sendiri
Lagipun kami semua penat..
takkan nak panjang-panjangkan program sampai tengah malam..
pihak penganjur pun faham..

Tiba-tiba saya tergerak hati untuk bertanya dengan fasilitator yang ada di situ..
Saya rasa inilah masa terbaik untuk tanya pendapat dia tentang couple.
Tapi saya tragak-agak..
"Kalaulah betul couple tu salah..habis tu,nak
buat macam mana? Aku kena clash ke?
Alah,buat apa fikir macam tu..tanya je la. Kalau
tak buat salah, apa nak ditakutkan?"

Lalu saya menghampiri 'Brother' fasilitator tu..
Masa tu dia tengah membelek-belek terjemahan Al-Qurannya seorang diri.

"Assalamualaikum, bang, saya nak tanya sikit
boleh?"

"Em,boleh..duduklah. Nta nak tanya apa?"

"Er..macam ni,sebelum saya terlibat dengan dakwah ni, saya ada kenal seorang
kawan ni, perempuan la. Tapi bukanla setakat kawan biasa..rapat gak la. Bukan rapat biasa,tapi rapatla.."

"Bercinta ke?"

Saya malu nak cakap yang saya couple. Nanti apa pula brother tu kate..mesti dia marah nnt. Saya pun angguk. Lepas tu saya tanya..

"Sebenarnya..couple ni boleh ke tak bang?"

"Akhi, memang fitrah manusia, lelaki akan tertarik kepada perempuan, begitu juga perempuan akan tertarik kepada lelaki. Tapi dalam Islam, perasaan itu perlu dikawal dan ada batasnya. Pergaulan perlu dijaga. Allah firman dalam surah Al-Isra', surah ke 17, dalam ayat yg ke 32: Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk."

"Tapi bang,saya tak nampak pun yang kami ni menghampiri zina. Niat kami baik. Saya dah cuba sedaya upaya mengawal perhubungan kami. Sms pun takdelah jiwang-jiwang, selalu bagi tazkirah lagi. Kami selang-selang bagi, hari ni saya, esok dia."

Saya tak mahu mengalah.

"Memang betul niat anta baik. Tapi ingat, niat tak pernah menghalalkan cara. Yang batil tetap sahaja batil, yang haq tetap haq. Cuba tengok ayat ni."
Sambil brother tu bukak Al-Quran dia, dan tunjuk pada saya ayat ini: Dan (juga) kaum Ad dan Tsamud, dan sungguh telah nyata bagi kamu (kehancuran mereka) dari (puing-puing) tempat tinggal mereka. Dan setan menjadikan mereka memandang baik
perbuatan-perbuatan mereka, lalu ia menghalangi mereka dari jalan (Allah), sedangkan mereka adalah orang-orang yang berpandangan tajam.

(Surah Al-Anakabut,Surah 29, ayat 38)

"Akhi, kalau nta paham ayat ni, sebenarnya apa yang berlaku pada nta ialah, setan telah buat nta pandang indah benda buruk yang nta lakukan. Walaupun nta berpandangan tajam, maksudnya nta berilmu tinggi. Memang pada mulanya niat nta baik, tapi ingat, syaitan itu sangat licik. Dia akan sedaya upaya buat nta terjerumus ke dalam kemaksiatan. Lagipun, takkanlah sepanjang masa nta sms dengan dia, nta ingat Allah. Mesti ada masanya nta hanya melayan perasaan dengan dia, kan?"

Betul juga katanya. Lepas tu saya kata, "Tapi bang, saya dah janji dengan dia taknak jumpa lg. Sebab saya tahu kalau berjumpa nanti banyak bahayanya. Dan dia pun setuju. Kami sama-sama menjaga diri. Takkanlah ia boleh membawa kepada zina juga bang?"

"Em, betul, anta dah janji taknak jumpa dengan dia lagi. aNta dah dapat

elakkan zina mata, zina tangan, zina kaki. kalau nta janji taknak call die pula, nta dapat elak zina telinga dan zina lidah. Tapi akh..masih ada zina yang tetap nta tak dapat elak apabila bercouple.."

"Zina hati?" Saya menduga.

"Betul, zina hati. Semua inilah yang Rasulullah jelaskan dalam hadithnya tentang bagaimana menghampiri zina tu. Nta boleh 'check' dalam Riyadahus Solihin, bawah bab larangan melihat wanita. Rasulullah bersabda, mata boleh berzina dgn melihat, lidah boleh berzina dengan bercakap, tangan boleh berzina dengan berpegangan. Kaki boleh berzina dengan berjalan ke arah tempat maksiat. Hati pula boleh berzina dgn merindui, mengingati dan membayangi si dia. Hakikatnye, macam mana pun nta buat, nta tetap tak dapat lari daripada zina hati."

Saya terdiam..kelu. Tak tahu apa nak dikata. Semua yang brother tu kata tiada yang salahnya. Kemudian dia sambung..

"Ana dulu pun couple gak. Lagi lama daripada nta. Sejak sekolah sampai dah masuk U, dekat nak gred. Tapi bila ana sedar apa yang ana buat ni salah, ana trus tinggalkan. Ana siap dah fikir, dialah bakal isteri ana, yang akan jadi ibu kepada anak-anak ana. Kalau nak diikutkan lagi besar masalah ana daripada nta."

"Saya risau la bang. Nanti apa kawan-kawan dia kata. Dulu saya selalu minta tolong mereka untuk rapat dengan dia. Mesti nanti mereka semua tak puas hati dengan saya. Dan dia sendiri pula, saya takut apa-apa akan jadi pada dia kalau dia tak dapat terima keputusan ni. Sebab kami dah rapat sgt."

Masa tu saya dah mula sebak. Malu betul. Menangis depan brother tu cerita pasal benda ni. Nasib baik tak ada org lain masa tu. Brother tu jwb..

"Kalau kawan-kawan dia tak puas hati pun, mereka boleh buat apa? Paling teruk pun, mereka akan mengata di belakang nta. Nta tak kurang sikit pun. Lagipun, dalam berdakwah ni, kita nak cari redha Allah, biarlah orang nak kata apa-apa sekali pun, yang penting redha Allah. Kalau Allah tak redha, semuanya dah tak bermakna lagi."

Saya trdiam lagi.

"Pasal die pula, cube nta fikir dari sudut positif, mungkin dia akan terima keputusan nta scara matang. Mungkin dia juga akan buat keputusan untuk tidak lagi bercouple. Ana yakin, die takkan buat apa-apa perkara bodoh. Kalau die buat sekalipun, itu bukan tagguungjawab nta, apa yang nta nak buat tu betul, meninggalkan maksiat. Semua orang akan tanggung balasan atas perbuatannya sndiri."

Saya dah tak dapat tahan lagi. Masa itu saya menangis, saya dah sdar yang saya kena berhenti couple. Dah jelas sekarang, couple tu haram.

"Jadi apa saya nak buat bang?"

"Ana dulu, hantar satu sms je kat dia. Ana terangkan pada dia hubungan yang dibina itu salah. Minta maaf, kita berakhir di sini. Tolong jangan cari saya lagi. Lepas itu ana terus tukar nombor. Ana tak hubungi dia langsung lepas tu."

"Maksudnya, saya tak boleh hubungi dia lagi ke? Tapi bang, saya ade juga kawan perempuan lain, boleh pula saya hubungi mereka?"

"Dengan dia ni lain. Nta dah pernah ada 'sejarah' dengan dia. Tapi, kalau nanti ditaqdirkan nta satu universiti dengan dia, satu kuliah, lepas tu kena pula buat group discussion, masa tu nta hanya layan dia hanya sebagai group discussion partner."

Tiba-tiba saya terfikir..

"Dia ni nak suruh aku clash malam ni gak ke? Sekarang gak? Takkanlah awal sangat?"

Saya cakap..

"Saya rasa saya belum ade kekuatan la bang. Boleh tak saya tunggu sampai saya ada kekuatan, baru saya tiggalkan benda ni?"

Saya ingat nak lari la. Lalu dia jawab..

"Akh, nta kena ingat. Kekuatan itu tidak boleh ditunggu, tapi ia perlu dibina. Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga kaum itu mengubah keadaannya sendiri. Nta boleh rujuk surah Ar-Ra'du,surah ke-13,ayat 11. Lagipun, nta nak tuggu sampai bila baru nak tinggalkan couple ni..abang-abang fasilitator ni pun ramai yang pernah couple, bila masuk dakwah, mereka tiggalkan."

Alamak...tak boleh lari lagilah nampaknye..saya rasa macam brother ni paksa saya clash masa tu juga.

"Semuanya dah jelas rasanya..Nampaknya saya kena tiggalkanla benda ni gak ye. Macam tak larat rasanya nak tekan button handphone ni. Rasa tak sanggup."

"Kalau tak sanggup mari ana tolong tekankan."

"Eh, tak apalah bang. Biar saya taip sendiri."

Teragak-agak saya nak taip masa tu. Tapi saya gagahkn juga diri..

"Semuanya dah jelas..buat apa aku tangguh-tangguh lagi. Takut nanti hidayah ni Allah tarik, susah pula nak tinggalkan. Kan aku selalu doa supaya dijauhkan dari maksiat..jadi rasanya, inilah masanya.."


Lalu perlahan-lahan saya taip sms tu..

"Assalamualaikum..Sebenarnya selama ini hubungan kita salah di sisi Islam. Saya ingat dengan mengubah cara pergaulan kita, ia dah dibolehkan, tapi sebenarnya ia tetap berdosa. Saya harap awak akan istiqamah meneruskan perubahan yang awak dah buat, kerana Allah. Saya minta maaf atas segala yang dah berlaku. Kalau ada jodoh insya-Allah, akan bertemu juga. Assalamualaikum.."

Berat betul nak hantar sms tu kat awk. Saya masih tak mampu nak ucap selamat tiggal. Sebab tu dalam sms tu saya hanya akhirkan dengan ucapan salam. Lepas beberapa ketika..saya tekan juga button [send].

Lepas tu tertera di skrin..

[SENDING..]

[MESSAGE SENT]

Masa tu saya rasa macam separuh hidup saya dah hilang. Macam tak percaya..saya dah hantar 1 sms, dan clash dengan awak..

"Terima kasih bang.."

"Takpe, dah tanggungjawab.."

Malam tu saya saya tidur dengan linangan air mata..tak sangka..mmg tak disangka..Saya memang tak pernah terfikir untuk clash, tapi itulah yang terbaik untuk kita sbenarnya..
Tiba-tiba saya teringat ayat Allah..surah Al-Baqarah,ayat 216..

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.



*******



Masa terus berlalu.. Saya terus sibukkan diri dengan kerja-kerja lain. Dalam usaha nak lupekan awk, bukan senang,tapi saya terus cuba. Saya selalu bagi tazkirah, ingatkan orang.
Saya bagi ta'lim di msjid, terangkan pada orang, couple haram, tunjuk segala dalil.. Macam-macam yang berlaku..ada kritikan..ade gk yg stuju..tapi tak kisahlah semua tu..

Tiba-tiba satu pagi ni, dapat sms daripada awak..awak bagi gambar bunga..bawah tu ada ayat..

"Seindah gubahan pertama.."

Saya rasa awak masih tak dapat lupakan saya. Saya pun fikir.."Kena tegaskan rasanya". Lepas tu saya hantarlah sms ni. Dan rasanya itulah yg terakhir..

"Tiada yang lebih indah daripada mendapat keredahaan ilahi..seindah manapun gubahan pertama tu, selagi tak mendapat keredahaanNya, tetap tiada gunanya..

Assalamualaikum..saya tahu, dulu saya cakap, kalau ada jodoh, insya-Allah akan bertemu juga. Tapi saya tak nak awak tunggu. Lupakan saya. Biar Allah yang menentukan..Lagi satu,

Jangan cari cinta manusia,
ia penuh dengan penipuan,
kekecewaan,
dan tak kekal..

Tapi carilah cinta Allah..
tiada penipuan,
tidakkan pernah mengecewakan
itulah cinta abadi..
Cinta yang diredahai..

-Yang Terakhir- "

[SEND]

[SENDING..]

[MESSAGE SENT]

Saya dah buat keputusan.
Saya pasti apa yang saya buat ni betul.
Saya yakin, Allah akan sediakan yang terbaik untuk saya.
Saya takkan berpatah balik..

Takkan..buat selama-lamanya..



*Herm.......moga dapat ambil pengajaran dari artikel nie ye sahabat2ku .. sedih tyme ana baca artikel nie..credit to iluvislam.com..^^.
yakinlah sahabat-sahabatku yg disyangi...Jika kau tinggalkan cinta manusia,Allah akn menggantikan cinta itu dengan yang lebih baik lagi.. *
~."MENCINTAI ALLAH LBH DR SGALANYA..DLM HATINYA HANYA CINTA KPD ALLAH..RINDU TERHADAP RASULNYA..DAN SAYANG TERHADAP KEDUA IBUBAPA DAN KELUARGANYA..PERCAYA DAN YAKIN AKAN KETENTUAN ALLAH DAN TAKDIR ALLAH YANG TELAH TERTULIS DI LUH MAHFUZ..KASIH AKAN SAHABAT2NYA YANG SENTIASA DLM HATI DAN DOA KUDUSNYA.. "JIKA SESEORANG HAMBA ALLAH MENAHAN KEINGINANNYA DARI SESUATU YANG HARAM KERANA ALLAH MAKA ALLAH AKAN MEMBERIKAN SESUATU YANG DIINGININYA ITU MENGIKUT JALAN YANG HALAL".~

Read more...

Sunday, October 24, 2010

Siapakah lelaki dayus??

1) Nabi SAW bersabda :

ثلاثة لا ينظر الله عز وجل إليهم يوم القيامة: العاق لوالديه، والمترجلة، والديوث. رواه أحمد والنسائي

Ertinya : Tiga golongan yang Allah tidak akan melihat (bermakna tiada bantuan dari dikenakan azab) mereka di hari kiamat : Si penderhaka kepada ibu bapa, si perempuan yang menyerupai lelaki dan si lelaki DAYUS" ( Riwayat Ahmad & An-Nasaie ) 

2) Pernah juga diriwayatkan dalam hadith lain, soalan yang sama dari sahabat tentang siapakah dayus, lalu jawab Nabi:

قالوا يا رسول الله وما الديوث قال من يقر السوء في أهله

Ertinya : Apakah dayus itu wahai Rasulullah ?. Jawab Nabi : Iaitu seseorang ( lelaki) yang membiarkan kejahatan ( zina, buka aurat, bergaul bebas ) dilakukan oleh ahlinya ( isteri dan keluarganya) 

BILA LELAKI MENJADI DAYUS?

Secara mudahnya cuba kita lihat betapa ramainya lelaki akan menjadi DAYUS apabila :-

1) Membiarkan kecantikan aurat, bentuk tubuh isterinya dinikmati oleh lelaki lain sepanjang waktu pejabat (jika bekerja) atau di luar rumah.

2) Membiarkan isterinya balik lewat dari kerja yang tidak diketahui bersama dengan lelaki apa dan siapa, serta apa yang dibuatnya di pejabat dan siapa yang menghantar.

3) Membiarkan aurat isterinya dan anak perempuannya dewasanya terlihat (terselak kain) semasa menaiki motor atau apa jua kenderaan sepanjang yang menyebabkan aurat terlihat.

4) Membiarkan anak perempuannya ber'dating' dengan tunangnya atau teman lelaki bukan mahramnya.

5) Membiarkan anak perempuan berdua-duaan dengan pasangannya di rumah kononnya ibu bapa 'spoting' yang memahami.

6) Menyuruh, mengarahkan dan berbangga dengan anak perempuan dan isteri memakai pakaian yang seksi di luar rumah.

7) Membiarkan anak perempuannya memasuki akademi fantasia, mentor, gang starz dan lain-lain yang sepertinya sehingga mempamerkan kecantikan kepada jutaan manusia bukan mahram.

8) Membiarkan isterinya atau anaknya menjadi pelakon dan berpelukan dengan lelaki lain, kononnya atas dasar seni dan lakonan semata-mata. Adakah semasa berlakon nafsu seorang lelaki di hilangkan?. Tidak sekali-sekali.

9) Membiarkan isteri kerja dan keluar rumah tanpa menutup aurat dengan sempurna.

10) Membiarkan isteri disentuh anggota tubuhnya oleh lelaki lain tanpa sebab yang diiktoraf oleh Islam seperti menyelematkannya dari lemas dan yang sepertinya.

11) Membiarkan isterinya bersalin dengan dibidani oleh doktor lelaki tanpa terdesak dan keperluan yang tiada pilihan.

12) Membawa isteri dan anak perempuan untuk dirawati oleh doktor lelaki sedangkan wujudnya klinik dan hospital yang mempunyai doktor wanita.

13) Membiarkan isteri pergi kerja menumpang dengan teman lelaki sepejabat tanpa sebarang cemburu.

14) Membiarkan isteri kerap berdua-duan dengan pemandu kereta lelaki tanpa sebarang pemerhatian.

Terlalu banyak lagi jika ingin saya coretkan di sini. Kedayusan ini hanya akan sabit kepada lelaki jika semua maksiat yang dilakukan oleh isteri atau anaknya secara terbuka dan diketahui olehnya, adapun jika berlaku secara sulit, suami tidaklah bertanggungjawab dan tidak sabit 'dayus' kepad dirinya.

Mungkin kita akan berkata dalam hati :-

" Jika demikian, ramainya lelaki dayus di kelilingku"

Lebih penting adalah kita melihat, adakah kita sendiri tergolong dalam salah satu yang disebut tadi.

Awas wahai lelaki beriman..jangan kita termasuk dalam golongan yang berdosa besar ini.

Wahai para isteri dan anak-anak perempuan, jika anda sayangkan suami dan bapa anda, janganlah anda memasukkan mereka dalam kategori DAYUS yang tiada ruang untuk ke syurga Allah SWT.

Sayangilah dirimu dan keluargamu. Jagalah dirimu dan keluargamu dari api neraka.

Akhirnya, wahai para suami dan ayah, pertahankan agama isteri dan keluargamu walau terpaksa bermatian kerananya. Nabi SAW bersabda :

من قتل دون أهله فهو شهيد

Ertinya : "Barangsiapa yang mati dibunuh kerana mempertahankan ahli keluarganya, maka ia adalah mati syahid" ( Riwayat Ahmad , Sohih menurut Syeikh Syuaib Arnout)

Sebar2kan.... Bagi akhowat n sahabat-sahabat ana yg disayangi, klu syg kat ayah n abg2, jagalh diri ye.. n_n
Read more...

Nothing to say.. nak menangis kat sini :-(

Salam...

Blog ana yg chumil nie..ana syg kat blog nie..selamat mlm blog ana yg chumil ^^. nak luahkan something kat sini boleh x?.. nak nangis...

Mlm nie dapat tahu something..erm,terkejut and hati terus rasa sedih..... xtahuuuuula...napa dya leh lak wat camtu..napa xleh fikir baik2 ..ermmm.. napa perasaan tu tiba-tiba dtg balik...byk kali dah cuba elakkan..xnak dah..cuba kuatkan diri...cuba kuatkan diri supaya kuat ..tapiiiii..ermmmmmm....xnak dah berperasaan mcm tu...tapi???xtahuuuuu..dah cuba berkali2 dah..xtahu xtahu..sedihh..

Lagiii...terasa hati  ngan seseorang,..selalu ckp main lepas ja.tapi,xpela..xnak bersngka buruk(mungkin ana sendiri pun serba kekurangan dalam menjaga hati and perasaan org nie..)sob23..T_T reflek diri tyme nie..hermmmmmmm..ya Allah,memg tyme tulis ni rasa sedih.. kuatkan diri achik ogy!sabar!sabar ya! cuba bina hubungan baik ya pas nie..insya-Allah,smile :-) 

لاتحزن ان الله معنا
..Jangan bersedih,sesungguhnya Allah bersama ngan kita...ogy,jgn sedih..nak ngadu kat sapa..kat Allah kan..okey.. papun,dalam hidup kalaw kita ada masalah,mengadulah pada Allah ..Allah is the best n_n




Read more...

Saturday, October 23, 2010

Mutiara Hati:Surat Buat Hawa ^^.

Dah de blog nie,mcm-mcm nak tulis..Herm..mlm nie da buka fb..Hati memberontak T_T
Sedih tengok kawan2 skola dulu and kawan2 lama pakat letakkan gmbr kat fb masing-masing.Xtahu nak cakap.tapi sedihla tgk T_T ..nak tegur,tapi xtaw nak tegur cmna..nanty ingat belagak baik lak..hanya boleh tegur melalui hati je,tapi tegur dgn hati kan selamah-lemah iman...(tapi xpelah)..Mudah-mudahan sahabat-sahabat yg sgt ana sayangi lambat laun berubah sedikit demi sedikit..Insya-Allah..moga Allah makbulkan doa2 ku..amin..Di sini,nak share cikit sal something..sharing is caring right?hermmm.....jom kita baca bersama-sama :)



Assalamualaikum Hawa,

Moga dirimu sentiasa di bawah naungan ilahi.Sungguh,aku menyayangimu Hawa,sayang kerana Allah.

Hawa,

Kenapa mesti engkau kaku dalam mengingati ajaran-Nya?Kenapa masih segan mengamalkan isi kandungan-Nya?dan kenapa masih was-was dalam mematuhi perintah-Nya?

Wahai Hawa,sedarlah..tangan yang menghayun buaian boleh menggoncangkan dunia.Sedarlah Hawa,kau boleh menggoncang dunia dengan melahirkan manusia yang hebat,yakni yg soleh dan solehah,kau boleh menggegar dunia dengan menjdi isteri yang taat serta memberi dorongan dan sokongan pada suami yang sejati dalam menegakkan Islam di mata dunia.Tapi,hawa janganlah sesekali kau cuba menggoncang keimanan lelaki dengan lembut tuturmu,dengan ayu wajahmu,dengan lenggok tubuhmu.Jangan kau menghentak-hentak kakimu utk menyatakan kehadirnmu.Jangan Hawa,jangan sesekali cuba menarik perhatian kaum Adam yang bukan suamimu kerana aku khuatir ia mengundang kemurkaan dan kebencian.

Ia bisa memberi kegembiraan pada syaitan kerana wanita ialah jala syaitan,alat yang dieksploitasikan oleh syaitan dalam menyesatkan kaum Adam.Hawa,andai engkau masih remaja,jadilah anak yang solehah buat buat kedua ibu bapamu,andai engkau sudah bersuami,jadilah isteri yg meringankan beban suamimu,andai engkau seorang ibu,didiklah anakmu sehingga dia tak gentar memperjuangkan Ad-Din Allah.

Hawa,andai engkau belum berkahwin,jangan kau risau akn jodohmu,ingatilah jnji Allah,wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik.Jangan kau gadaikan maruahmu,hanya semata-mata kerana seorang lelaki.Jangan memakai pakaian yang menampakkan susuk tubuhmu hanya untuk menarik perhatian dan memikat kaum lelaki,kerana kau bukan memancing hatinya tetapi merangsang nafsunya.

Wahai Hawa,jangan sesekali dikau mulakan pertemuan dengan lelaki yang bukan muhrim kerana aku khuatir dari mata turun ke hati,dari senyuman membawa ke salam,dari salam cenderung kepada pertemuan dan dari pertemuan takut lahirnya nafsu kejahatan yang menguasai diri.

Hawa,lelaki yang baik tidak melihat paras rupa,lelaki yang soleh tidak memilih wanita melalui keseksiannya,lelaki yang warak tidak tertarik melalui kemanjaan,tutur bicara yang lemah gemalai serta kemampuannya yang menggoncang iman mereka.

Tetapi Hawa,lelaki yang baik akan menilai wanita melalui akhlaknya,peribadinya dan ad-dinnya,lelaki yang soleh tidak menginginkan sebuah pertemuan dengan wanita yang bukan muhrimnya kerana dia takut memberi kesempatan pada syaitan untuk menggodanya.Lelaki yang warak juga tidak mahu bermain cinta sebabnya dia tahu apa matlamat dalam hubungan antara lelaki dan wanita yakni perkahwinan.Oleh itu,Hawa jagalah pandanganmu,jagalah pakaianmu,jagalah akhlakmu,kuatkan pendirianmu.

Andai kata ditakdirkan tiada cinta dari Adam untukmu,cukuplah hanya cinta Allah menyinari dan memenuhi jiwamu,biarlah hanya cinta kedua ibu bapamu yang memberi kehangatan kebahagiaan buat dirimu,cukuplah sekadar cinta adik-beradik serta keluarga yang akan membahagiakan dirimu.Hawa,cintailah Allah dikala susah dan senang kerana kau akan memperoleh cinta dari insan yang juga menyintai Allah.Cintailah kedua ibu bapamu kerana kau akan memperolehi keredhaan Allah.

Hawa,ingatanku yang terakhir,biarlah tangan yang menggoncang buaian ini dapat menggoncang dunia dalam mencapai keredhaan Ilahi.Jangan sesekali tangan ini yang menggoncang keimanan kaum Adam.

Ingatlah Hawa,
Seindah-indah perhiasan adalah wanita yang solehah.... n_n


*Kuatkan hati taw  sahabat-sahabat!kuat ya...ya Allah,kuatkan hatiku juga n hati sahabt-sahabatku..insya-Allah n_n percaya pada hati,setiap kejadian yg berlaku tu ada hikmahnyakan...peringatan utk diri sendiri and sahabat-sahabat yg disayangi...herm..Wahai mujahidah yg solehah,..Yakin n carilah cinta Allah sepenuhnya..Allah berfirmn dalam surah an-nur ayat 26:Wanita baik itu dijnjikan utk lelaki baik&begitulah sebaliknya..Telah tercatat seungkap nama lelaki dan wanita d luh mahfuz utkmu..cuma peribadinya ditentukn oleh sejauh mana peribadimu.Jika kau berada di ats jln yg diredhai,insya-Allah si dia turut di jln yg sma.Lupakan segala kegundahan,teguhkan diri pada cinta hakiki nescya cinta lelaki/wanita soleh turut kau miliki.Senyumlah pada sinar yg menantimu di hdpn :) *

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...