Tuesday, January 25, 2011

24 Januari 2011?? n_n

Salam semua sahabat2 yg disayangi..antunna sihat?moga2 sihat sejhtera d smping yg tersayang.. n_n
Herm..post kali ni nak cita sal selamat di lahirkn ke dunia..???tnda tnya ke..haha..xdela..nak tulis selamat hari lahir yg ke -20 to along Aini..moga panjang umo and murah rezeki selalu..tgklah tajuk entry ana kali nie..hehe..May Allah bless u my dear..
Hehe..padan muka aini kitaorg pekena dya..kikikiki..ampun ye along..hehe nakal x kami! :D
Wahhhhhh..da 20 thun da along Aini..kami still muda ag..hehe..xpe,,nanty2 tunggu..kitaorg menyusul..angah ,atieh,achik ogy and ucu lak pas nie!hehe..


Actually,along aini nie merupakan hq mate ana dlm ta'lim...kami ibarat satu famili..sgt bahagIa :) gaduh2 manja gitu..hehe..sayang sgt2 ngan hq mate..Sesungguhnya,Allah menyayangi dan menyukai hamba-hambanya yang berkasih sayang...ukhuwah fillah abadan abada n_n
Sanah helwah ..sayang along AIni...


Sedikit perkongsian berkaitan Ukhuwah Islamiah ye kwn2..have a nice day! :


Menurut Imam Hassan Al-Banna, Ukhuwah Islamiyah adalah terikatan hati dan jiwa satu sama lain dengan ikatan Akidah. Ikatan akidah bermaksud seagama.. kita lihat firman Allah di dalam surah Al-hujurat yg bermaksud "sesungguhnya org2 mukmin itu bersaudara, maka damaikanlah antara dua saudaramu (yang berselisih)dan bertakwalah kamu kpd Allah agar kamu mendapat rahmat" (49:10)

Hakikat Ukhuwah Islamiyah

1. Nikmat dari Allah SWT

"dan berpegang teguhlah kamu semuanya pada tali (agama) Allah, dan jgnlah kamu bercerai berai, dan ingatlah nikmat Allah kepada mu ketika kamu dahulu (masa jahiliah) bermusuhan, lalu Allah mempersatukan hatimu, sehingga dengan kurniaanNya kamu menjadi bersaudara, sedangkan (ketika itu) kamu berada di tepi jurang neraka, lalu Allah menyelamatkan kamu dari sana. Demikianlah, Allah menerangkan ayat2Nya kepadamu agar kamu mendapat petunjuk". (3:103)

Ayat diatas menerangkan bahawa dengan berukhuwah, dapat menyelamatkan kita dari jurang neraka. Apabila Allah mengirimkan perasaan kasih sayang di antara hamba-hambaNya lalu menjadikan mereka aman dengan hubungan persaudaraan itu, ia menjadikan hubungan yang didasari atas nama akidah dan kerana Allah melebihi dari hubungan persaudaraan kerana nasab keturunan.

2. Perumpamaan tali tasbih

"Teman2 karib pada hari itu saling bermusuhan satu sama lain kecuali mereka yg bertakwa" (az-Zukhruf, 43:67)

Berdasarkan ayat diatas, kita hendaklah saling ingat meningatkan antara satu sama lain ketika bersahabat.... supaya kita tidak bermusuhan ketika di akhirat kelak... Tanda sahabat kita menyayangi kita ialah apabila dia menegur setiap kesalahan kita.... dan teguran itu adalah hak ukhuwah yg mesti kita tunaikan..

3. Merupakan arahan Rabbani

"dan Dia (Allah) yang mempersatukan hati mereka (org yg beriman). Walaupun kamu menginfakkan semua (kekayaan) yg berada di bumi, nescaya kamu tidak dapat mempersatukan hati mereka, tetapi Allah telah mempersatukan hati mereka. Sungguh, Dia Maha Perkasa, Maha Bijaksana " (8:63)

4. Merupakan cermin kekuatan Iman.

"sesungguhnya org2 mukmin itu bersaudara, maka damaikanlah antara dua saudaramu (yang berselisih)dan bertakwalah kamu kpd Allah agar kamu mendapat rahmat" (49:10)
Peringkat2 Ukhuwah

1. Ta`aruf
saling kenal mengenal antara kaum muslim untuk mendapat keredhaan Allah.

Firman Allah di dalam surah Al-Hujurat yg bermaksud " Wahai manusia, sesumgguhnya kami telah menciptakan kamu dari seorang laki2 dan seorang perempuan , kemudian kami jadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku agar kamu saling mengenal. Sungguh yg paling mulia di sisi Allah ialah org yg paling bertakwa. Sungguh Allah Maha mengetahui, Maha Teliti " (49:13)

2. Ta`aluf
bersatunya seorg muslim dgn muslim lainnya, atau bersatunya seseorang dgn org lain.

Firman Allah  "dan Dia (Allah) yang mempersatukan hati mereka (org yg beriman). Walaupun kamu menginfakkan semua (kekayaan) yg berada di bumi, nescaya kamu tidak dapat mempersatukan hati mereka, tetapi Allah telah mempersatukan hati mereka. Sungguh, Dia Maha Perkasa, Maha Bijaksana " (8:63)

3. Tafahum
saling memahami

4. Ri`ayah dan tafaqud
seorang muslim hendaklah memerhatikan keadaan saudaranya supaya kita boleh memberikan pertolongan sebelum diminta pertolongan.

5. Ta`awun
Saling membantu terutamanya dalam kebaikan

6. Tanashur
Sama ertinya dgn Ta`wun, tetapi maksudnya lagi mendalam lebih luas, dan menggambarkan makna cinta dan kesetiaan..

Marilah kita sama2 berukhuwah dan saling mengeratkan ukhuwah antara satu sama lain....
jadikan jalinan antara kita terbina persis untaian tasbih. ada awal tiada penghujung. dibentuk utk mengingatiNYA, dicantum krn cintaNYA, diratib semata-mata krn redhaNYA. menitis airmata tika merasai kemanisannya ~

*psstt.:along jgn lupe bufday achik ogy ngan angah timoh nanti..hehe..kami kembar xseiras nie..hehe :P
*credit  to Umi yg baek!love u umi...
*aKey.~Salam~


3 comments:

wardah syaukah said...

minat lak dgn budak yg pegang kek warna oren 2???/siapa eak???nk berkenalan lah...hehe

wardah syaukah said...

minat lak dgn budak yg pegang kek warna oren 2???/siapa eak???nk berkenalan lah...hehe

I'm Achik ogy..Now,studying islamic studies at ipgm kampus sultn mizan..Insya-Allah,will be a teacher..amin ^^. said...

ehem22222..bole2..nak berkenalan ea?nak no fon ke..meh cek nak bagi..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...